woensdag 24 april 2024

Tussen alle ontwikkelingen door groeien de eerste planten

Buurttuin Sleat-Wikel is inmiddels een beroemde plek in Fryslân dankzij al die media-aandacht van de afgelopen tijd. Luister ook naar het interview dat Tanja deze week gaf aan Radio Spannenburg (zaterdag 20 april, op ongeveer 5 minuten). Er wordt wat gepraat over onze gemeenschapslandbouw. En dat is maar goed ook, want wat ons betreft is de strijd nog niet gestreden. 

In verbinding blijven
We gaan er nog steeds voor en proberen op een positieve manier de juiste mensen met elkaar in verbinding te krijgen. Ook de gemeente is aan de slag gegaan en heeft ons uitgenodigd om - voordat ze een besluit nemen - met elkaar rond de tafel te gaan. Op die manier kunnen we onze zienswijze mondeling toelichten. Die uitnodiging pakken we natuurlijk met beide handen (of in ons geval veertig paar handen) aan. Met de hoop dat het tot iets constructiefs leidt. Het gesprek is gepland op 13 mei. Nog even afwachten dus.

Volop meegedacht
Onze overtuiging is en blijft dat er binnen onze mienskip ruimte moet zijn voor ons duurzame initiatief. Wat ons betreft op de locatie waar we nu zitten (we willen hier niet weg, de locatie is te perfect) en anders op een andere plek. Er wordt al volop vanuit Sleat, Wikel en omgeving met ons meegedacht. De algemene gedachtegang: dit moet toch mogelijk zijn op deze plek. Hoe zonde is het als de Buurttuin moet verdwijnen. Een van onze tuinders plaatste deze week daarom een groot spandoek in haar tuin. Dat deed ze ook omdat het college van gemeente De Fryske Marren een bezoek bracht aan Sleat. Het spandoek werd gespot. En om ervoor te zorgen dat het bleef opvallen, werd het spandoek vervolgens door andere tuinders meegedragen door de stad. Het college kon er niet om heen. Er werden goede gesprekken met elkaar gevoerd. Het college moet gevoeld hebben hoe belangrijk de Buurttuin is. 


Bonen staan te pronken
Terwijl heel veel verschillende tuinders, inwoners vanuit de verre regio en organisaties ons op hun manier ondersteunen - waarvoor tige tank - gaan de werkzaamheden op de Buurttuin gewoon door. Het besluit tot handhaving is tenslotte nog geen genomen besluit. En dus groeien de eerste planten al. De aardappelplantjes laten zich inmiddels zien, de bonen staan te pronken en de knoflook zwaait vrolijk in de wind. So far, so good! Het gaat lekker met onze beginnende gezonde groenten. Onze insteek blijft positief: we gaan met elkaar door. We zetten de schouders eronder.

Even makkelijk maken
Binnenkort laten we onder meer compost komen die we verdelen over het derde zaaibed. Dit keer niet het zwarte goud uit Wikel, maar compost gebracht tot in het weiland waarin we zitten. Op die manier maken we het onszelf even makkelijker, want zo'n Buurttuin is hard werken (even los van alle gesprekken die dagelijks worden gevoerd offline en online). Daarover gesproken: er zijn mensen die zich bezwaard voelen dat ze niet altijd mee kunnen helpen. Dat hoeft echt niet! Iedereen die zich bij de tuin heeft aangesloten doet wat hij wil en kan. Dat betekent dat de een er vaker is dan de ander. Dat kan allemaal. Dat is juist de bedoeling van de Buurttuin: iedereen doet op zijn of haar manier mee. Elke bijdrage, hoe groot of klein, is even belangrijk.


Komende werkzaamheden
De komende werkzaamheden gaan we weer aankondigen in de appgroep. We gaan proberen dit wat ruimer van tevoren te doen, zodat iedereen de gelegenheid krijgt het in zijn of haar agenda te zetten. Maar nogmaals: voel je niet verplicht. Het is natuurlijk fijn als je komt, maar doe wat bij je past. Een kopje koffie komen drinken en aanmoedigende woorden roepen hebben ook enorme betekenis. Later, als de rust terugkeert wat betreft onze toekomst, moet de Buurttuin verder vorm krijgen. Dan kan iedereen ook op eigen gelegenheid, of met een aantal mensen of tijdens een tuindag of -avond aan de slag. Maar nog even geduld; we hebben eerst nog wat andere zaken te regelen. Blijf erin geloven: wat je zaait zul je oogsten en in ons geval is dat alleen maar positiviteit (zonder te wijzen naar anderen).

Een regenboog boven onze moestuin. Een goed teken?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten