donderdag 4 april 2024

Buurttuin begonnen, toekomst onzeker

Buurttuin Sleat Wikel is begonnen met het nieuwe seizoen. Er is keihard gewerkt de afgelopen weekenden. Helaas is er tegelijkertijd met deze vruchtbare start onzekerheid ontstaan over de toekomst van onze Buurttuin. Ongeveer twee weken geleden kreeg Dorpsbelang Wikel, waar onze Buurttuin officieel een werkgroep van is, een brief van de gemeente. Hierin geeft Gemeente De Fryske Marren aan het voornemen te hebben om te gaan handhaven, omdat de Buurttuin niet voldoet aan de regels van het huidige bestemmingsplan.  

Geschrokken en teleurgesteld
We zijn erg geschrokken van deze handhavingsmelding. Zeker omdat onze Buurttuin bij de gemeente vele malen als voorbeeldproject naar voren is geschoven. Nog groter is de teleurstelling die we voelen. En dan hebben we het niet alleen over de teleurstelling bij de bijna veertig vrijwilligers van de Buurttuin, maar ook bij de vele inwoners van Sleat en Wikel die de tuin op allerlei manieren ondersteunen en als een toevoeging zien. 

Redenen van handhaving
De gemeente geeft in de brief meerdere redenen aan om te gaan handhaven. Zo zou onze Buurttuin niet passen binnen het bestemmingsplan. Het stuk grond valt binnen de bestemming 'agrarisch gebied in een open landschap'. Daarnaast wordt verwezen naar ons projectplan waarin we spreken over mogelijke bouwwerken (waarbij we nota bene zelf aangeven dat we rekening houden met wat mag). De gemeente geeft verder aan te kiezen voor het algemeen belang. 

Onze zienswijze ligt nu bij gemeente
Kortom, een brief vol juridisch vakjargon, maar de Buurttuin heeft zich goed laten ondersteunen door mensen die deze taal begrijpen. Op basis van de expertise van vele dorps- en stadgenoten is deze week onze zienswijze naar de gemeente gestuurd. Daarin weerleggen we alle argumenten die de gemeente opvoert om te gaan handhaven. De zienswijze is ook naar de politieke partijen gestuurd. In onze zienswijze leggen we ook uit dat het algemeen belang onze mienskip moet zijn. Ook de grondeigenaar heeft een handhavingsbrief ontvangen. Hij heeft ook zijn zienswijze gestuurd.

Teleurstelling op de Buurttuin.

Hoe nu verder?
  • We blijven de schouders eronder zetten. Eerlijk is eerlijk: deze teleurstelling vraag ontzettend veel van ons. Maar we weten ook dat de Buurttuin nu al bij zoveel mensen geliefd is. We gaan dus door totdat er definitief duidelijk is wat er gaat gebeuren. 
  • Door deze onzekerheid breiden we niet verder uit. Alleen het seizoen vraagt ons ook om door te gaan, in heel Wikel en Sleat wordt al volop voorgezaaid. Deze vrijwillige inzet en plantjes verdienen een positief vervolg. 
  • Als de gemeente besluit het voornemen om te zetten in handhaving, dan hopen we bezwaar te kunnen maken.
  • Ondertussen zoeken we al naar een eventuele nieuwe locatie. Probleem is alleen dat we daar ook met een bestemmingsplan te maken hebben. De gemeente heeft ons bij onze eerste zoektocht naar grond niet kunnen helpen, dus we zijn afhankelijk anderen. Los daarvan willen we niet weg op het stuk grond waar we nu zitten. De locatie is perfect!
Heb jij een idee voor een mogelijke locatie? Of wil je reageren op deze ontwikkelingen? Dan kan via buurttuinsleatwikel@yahoo.com. Of spreek ons aan als je ons ziet. Zaterdag 6 april zijn we vanaf 10.00 uur weer op de tuin. Kom gerust een kijkje nemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten