zondag 11 augustus 2024

Tijd voor een update + recepten van Rico

Het was even stil op deze website van Buurttuin Sleat Wikel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er niks groeit en bloeit op ons mooie duurzame plekje. Sterker nog, we oogsten elke week al heel wat groenten. We vermoeden dan ook dat er inmiddels in beide kernen liters courgettesoep naar binnen zijn gewerkt. Onbespoten natuurlijk! Dus supergezond!

Hoe is het nu met de Buurtuin?
Deze vraag wordt bijna elk dag aan ons gesteld, op straat, in het bos, bij de winkel. Niet zo gek natuurlijk, want zoals jullie weten, is de toekomst van onze Buurtuin onzeker na een handhavingsvoornemen door de gemeente. Het college heeft inmiddels aangegeven een externe partij in te schakelen om een en ander te beoordelen. Dit gaat in het najaar gebeuren. In de tussentijd groeit de buurttuin gewoon lekker door!

Volop oogst: haal vooral op wat je kunt gebruiken!
En door al dat groeien, hebben we nu al wekenlang een heel rijke oogst. Voor het oogsten van de groenten is inmiddels een plan gemaakt, zodat we voorkomen dat er veel groenten verloren gaan. We vertellen graag even in het kort hoe en wanneer we op de buurttuin met elkaar oogsten:

  • In de Buurttuin-app melden we wat je de komende tijd kunt oogsten. Als je aangesloten bent bij de Buurttuin kun je dit op elk moment doen. Let op! Het verzoek is om alleen te oogsten wat je zelf nodig hebt. Vul dus je eigen tas met heerlijke groenten. En als je er dan toch bent, dan is het fijn als je de planten meteen even wat water geeft, of misschien wat onkruid wied.
  • Waarom alleen oogsten voor jezelf? Omdat we hebben gemerkt dat we anders te veel tegelijk oogsten en groenten op de tuin blijft liggen. Dat willen we voorkomen. Daarom kijkt er wekelijks een tuinbeheerder naar de resterende oogst. Die gaat naar de Dagwinkel, restaurant Bolwerk en straks ook naar een verkooppunt in Wikel dat we nog willen realiseren. 
Oogst wat je wilt gebruiken! Ben je niet aangesloten 
bij de Buurttuin? Meld je dan aan via 
buurttuinsleatwikel@yahoo.com. Dan help je mee
de tuin onderhouden en oogst je ook wat je wilt!

Wat is er verder handig om te weten?
  • Elke woensdag (vanaf 19 uur) en zaterdag (vanaf 10 uur) zijn er vaste Buurttuin-momenten. Een van de vijf tuinbeheerders die we nu hebben (Marijke, Tanja, Elise, Dee en Folkert) brengen wekelijks in kaart wat er aan werkzaamheden moet gebeuren. Dat werk pakken we met elkaar op en we drinken natuurlijk koffie en thee en delen we zelfgemaakte recepten. Ook dat hoort bij een Buurttuin. ;)
  • Kun je niet op woensdag of zaterdag? Geen probleem! Je bent namelijk op alle dagen van de week op de Buurttuin welkom. Je kunt gaan wanneer je wilt, om te oogsten en om de tuin te onderhouden. Sinds kort ligt er de rechter houten opbergkist (onder het zeil met daarop stenen) een overzicht met werkzaamheden die zijn gedaan en nog moeten gebeuren. Het is ons logboek, waarin we elkaar op de hoogte houden van wat er is gebeurd. Ben je dus op een moment op de tuin en heb je tijd om iets op te pakken? Kijk dan vooral op dit overzicht. Je vindt het in een plasticbak met daarbij ook de overzichten van alle bedden en wat daarin is gezaaid. Schrijf ook zelf op wat je hebt gedaan, dan weet degene die na jou komt (en de tuinbeheerder) dat!
In de plasticbak vind je het logboek!
  • Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het herstellen van het pompsysteem. Zodra deze het weer doet, kunnen we weer met de slang water geven. Dat scheelt wat loopjes!
  • In september plannen we een grote bijeenkomst voor ons allemaal. Datum, tijdstip en locatie volgen!
Het pompsysteem werkt, nu de accu nog aansluiten. 
Wordt vervolgd!
Meld je aan als tuinbeheerder of oogstverdeler!
Omdat er voor de Buurttuin best veel moet worden georganiseerd, doen we graag nog een oproep:
  • We zoeken twee à drie extra tuinbeheerders. Wie wil? Laat het even weten! We bespreken nog het hoe en wat. Je hoeft zeker niet elke week en kan daarnaast lekker zelf blijven tuinieren. Extra beheerders zijn nodig om het ook voor de huidige tuinbeheerders goed werkbaar en leuk te houden. Meld je aan! We nodigen je later uit voor een overleg.
  • Ook zoeken we mensen die willen meehelpen met het verdelen van de oogst richting de verkooppunten en het restaurant. Lijkt het je wat om een oogstverdeler (zo noemen we je maar even) te zijn? Meld je dan even bij Elise. Zij kan je er meer over vertellen.
Twee recepten van onze Rico!
Hieronder twee recepten van Rico. Hij trakteerde onlangs tijdens een van de tuinavonden op toastjes met courgettejam en een hartig smeersel. Lekker!  

Courgettejam
- Ga uit van evenveel geleisuiker als courgette.
- Citroensap naar smaak.
Rasp de courgettes. Laat dit eerst wat inkoken en weeg dan pas af om de hoeveelheid suiker te bepalen. Doe dan de geleisuiker en citroen erbij. Ongeveer 5 minuten laten koken op klein vuur en dan in potten doen.

Hartig smeersel
Alle ingrediënten zijn 'ongeveer'. Het luistert niet zo nauw en kan naar smaak worden gebruikt.
-Ui en knoflook klein gesneden (ik neem voor een pond courgette 1 flinke ui en 1 teentje knoflook).
-Flinke scheut olijfolie.
-Kruiden: ik neem in poedervorm koriander, komijn, gerookte paprikapoeder, peper, bouillonblokje en zout en peper.
-Voor extra smaak: zoete chilisaus, misopasta (voor Umami), Balsamico-azijn.
Snij ui en knoflook fijn en fruit aan in de olie. Voeg na klein tijdje de kruiden toe (nog geen bouillonblokje). Het gaat dan al lekker ruiken als het goed is. Alles op vrij laag vuur. Rasp ondertussen de courgette. Hier komt best veel sap bij vrij. Gooi deze niet weg want er zit veel smaak in. Voeg toe aan mengsel en roer goed. Het bouillonblokje kan erbij. Nu komt het geduld, want het moet op een heel laag vuur. Af en toe roeren, maar je mag wel inkoken tot iets meer van helft van gewicht. Kost zomaar een uur of meer. Maak dan verder af op eigen smaak met rest van ingrediënten. Doe het zout er het laatste bij want ook in misopasta zit veel zout. Ook wordt het extra zout door het inkoken dus voorzichtig aan; ook met de andere smaakmakers.

Veel tuin-, oogst- en kookplezier! En als je tijd hebt om water te geven: graag! 




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten