Ook deze week vond er bij Buurttuin Sleat Wikel weer een gezellige, inspirerende en sfeervolle tuinavond plaats. Die sfeer zat niet alleen in ieders goede energie. Het zat ook in de komst van wederom nieuwe tuiniers: wolkom! En het zat in de overheerlijke baksels die werden meegenomen en de sfeerverlichting. Zo zorgden Elise en Hilly letterlijk voor licht in de vorm van lampjes op de picknicktafel. Lily en Dirkje vertoonden ons hun kook- en bakkunsten. Werd er dan niet gewerkt in het weiland achter de jachthaven? Zeker wel! Al twijfelen sommigen van ons openlijk of iedereen wel wat heeft gedaan. Er werd namelijk een aantal mensen zittend en staand en zonder handen in de aarde aangetroffen. Dat zet je inderdaad aan het denken…
Omheining voor zaaibedden
Toch zit bijdragen aan de Buurttuin niet alleen in wroeten in de aarde. Zeker niet! Zo reden Kees, Erna en Hilly deze week met de aanhanger tussen Wikel en Sleat heen en weer om planken te brengen die Hilly eerder al gratis had gescoord. Dankzij die brengactie konden woensdagavond de eerste zaaibedden worden omheind met hout. We proberen of op deze manier het gras wordt tegengehouden. Dat zou betekenen dat we niet meer elke keer graskantjes hoeven te steken. Die tijd kunnen we dan besteden aan ander werk in de tuin. Zoals ook het kruiden- en bloemenspiraal dat we nog verder moeten opbouwen. Heb je overigens al gezien hoe mooi dat wordt? En nu lijkt het misschien rustig, maar bereid jullie maar alvast voor op wat komen gaat.
Verkoopkastje in de maak
Volgend jaar is de verwachting dat we met z’n allen nog steiler achteroverslaan van de hoeveelheid werk én oogst! Hebben jullie er zin in? Onze creatieve Marjo is al bezig met het realiseren van het definitieve ontwerp van het verkoopkastje. We beginnen eerst met één kastje. Dat komt bij de Buurttuin of in Wikel te staan. We willen eigenlijk beginnen met een verkoopkastje in Wikel, zodat inwoners van deze kern ook makkelijker toegang krijgen tot biologische en betaalbare groenten. De locatie moeten we nog bepalen - en daarvoor moeten we vervolgens ook toestemming vragen. Ideeën? Laat het weten. We denken nu aan het pleintje bij de kerk. Natuurlijk krijgt onze Buurttuin er ook eentje! Dus Marjo: zet ‘m op. We zijn benieuwd naar je definitieve ontwerp en natuurlijk naar de daadwerkelijke uitwerking. De ideeën zijn prachtig, zo heeft Marjo in haar schetsen van het Pompeblêd heel speels een appeltje gemaakt.
Mooi najaar en vruchtbaar 2024
Buurttuin Sleat Wikel gaat dus, wat ons betreft, een mooi najaar 2023 en heel vruchtbaar 2024 tegemoet. Daarvoor worden de komende weken de eerste plannen gemaakt. Deze herfst gaan we nog het een en ander doen (de knoflook moet onder meer bijna de grond in) en er komt een teeltplan voor 2024. We breiden de tuin weer iets uit, we gaan mogelijk investeringen doen en we gaan de tuin met elkaar organiseren en beheren. Ook de verkoopstalletjes gaan we met elkaar onderhouden. Dit jaar zijn we positief overvallen door de enorme belangstelling en het enthousiasme. Het bijzondere is dat daardoor de tuin een enorme vlucht heeft gemaakt. In het nieuwe seizoen zijn er alleen meerdere momenten per week nodig om de teelt goed te laten groeien. Op die manier krijgt ook iedereen nog meer de kans om erbij aanwezig te zijn. Of om op een eigen moment langs te gaan en de Buurttuin zijn of haar liefde te geven.
Bijeenkomst op maandag 6 november
De grote groepsbijeenkomst hebben we gepland op maandag 6 november om 19.30 uur. De locatie maken we nog bekend in de appgroep. Het wordt of Sleat of Wikel, het ligt er een beetje aan waar er vrije ruimte is. We hebben gezien dat er al ruim twintig mensen kunnen die avond. Heb jij nog niet laten weten of je kunt? Dan hopen we dat deze datum in je agenda past. De plannen die we presenteren maandag 6 november, zijn niet in beton gegoten. We gaan met elkaar kijken hoe we deze tuin tot een nog groter succes kunnen maken. Daar is ieders inzet voor nodig. Dus praat en denk vooral mee. We doen het mei elkoar, foar elkoar!
Nog een paar bonusweetjes
- Dirkje heeft met ons haar recept gedeeld voor overheerlijke en gezonde koeken. Doe er je voordeel mee! Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix vervolgens 100 gram havermout (fijn), 100 gram amandelmeel, 1 theelepel bakpoeder, 100 gram agavesiroop (naar eigen smaak meer of minder), Kokosrasp, walnoten (gebroken), chiazaad, rozijnen en dadels (klein gesneden), 1 eetlepel speculaaskruiden en een snufje zout. Voeg op het laatst 2 eetlepels gesmolten kokosolie toe. Maak vormpjes of balletjes. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten. Laten afkoelen en genieten.
• Gerard bakte de paksoi van de tuin in arachideolie. Een volgende keer gaat hij het stomen. Hij had het nog nooit gegeten, maar vond het smaken!
• Een kok uit Sleat heeft aangegeven ons recepten te willen geven voor de groenten die we van de Buurttuin halen. Daar word je toch blij van!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten