woensdag 7 juni 2023

Nieuwsbrief juni 2023

Beste Buurttuinders,

Het is jullie vast niet ontgaan: we zijn begonnen met de realisatie van de Buurttuin Wikel-Sleat. Misschien heb je zelfs al op het land gestaan en je groene handen laten wapperen. Misschien nog niet, maar dan kom je vast snel.😉 Want we doen dit met elkaar en iedereen is welkom! Aan het einde van de nieuwsbrief lees je ook wat we aanstaande zaterdag gaan doen. Dit delen we ook nog in de appgroep. Daar kun je ook laten weten of je komt! 

Over deze nieuwsbrief
Om ervoor te zorgen dat elke vrijwilliger (we zijn inmiddels met dertig mensen!) zich onderdeel voelt van de Buurttuin, plaatsen we regelmatig een korte (of wat langere) nieuwsbrief op deze pagina. Zo ben je op de hoogte van het laatste nieuws en lees je wat de vervolgstappen zijn en hoe jij kunt bijdragen. Heb je vragen, opmerkingen, ideeën? Stuur dan een e-mail naar buurttuinsleatwikel@yahoo.com. Liever niet in de appgroep ‘Buurttuin Sleat Wikel’, want die willen we zo rustig mogelijk houden.

💚

Update financiën
Buurttuin Sleat Wikel is officieel een werkgroep binnen Dorpsbelang Wikel. Daar zijn we heel blij mee. Op deze manier kunnen we via DB Wikel de subsidies aanvragen. Maar dat is nog niet alles…

Donaties vanuit belangen
DB Wikel heeft 500 euro gedoneerd als startbudget. Dit geld mogen we gebruiken om onze tuin op te starten. Ook Plaatselijk Belang Sleat steunt ons en doneert eveneens 500 euro. Als de aanvraag van subsidies tegenvalt, wil DB Wikel nogmaals 500 euro geven en SB Sleat 250. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws. We hadden nooit durven dromen dat iedereen zo achter de Buurttuin staat.

Subsidies
Vanuit de Buurttuin zijn er drie subsidieaanvragen gedaan:

1. Iepen Mienskipsfûns: 3.000 euro. Deze is ons toegekend, maar nog niet uitgekeerd.
2. Het Kernenbudget van Gemeente De Fryske Marren: in juni wordt meer bekend.
3. Van der Wal Stichting: in juni wordt meer bekend.

💚

Update organisatie
Op de eerste plaats vormen wij - alle vrijwilligers bij elkaar - de organisatie van de Buurttuin Sleat Wikel. We kunnen dit alleen met elkaar laten groeien! Niet iedereen zit in een werkgroep en dat hoeft ook niet. Maar we hebben wel een aantal dingen georganiseerd en ondergebracht in werkgroepen, omdat we op die manier overzicht blijven houden. Wil jij bij een van deze werkgroepen aansluiten? Stuur dan een e-mail naar buurttuinsleatwikel@yahoo.com

Huidige werkgroepen
  • Werkgroep Tuinontwerp en Beheer: deze bestaat op dit moment uit Geja, Gerard, Marijke, Helmyn, Hillie, Roelie, Ina Mous, Margreet, Yke Jelle, Folkert, Tanja en Sandra.  Deze werkgroep heeft een eigen app. Hier wordt gesproken met elkaar over hoe de tuin eruit komt te zien en welke werkzaamheden worden ingepland. Hier worden de beslissingen genomen over ontwerp en beheer.
  • Kerngroep:  deze bestaat uit Tanja, Kees en Sandra. Kees is onze penningmeester. De kerngroep houdt de begroting in de gaten, neemt beslissingen over uitgaven en doet aanvragen voor subsidies. Erna, Christina en Willem denken op de achtergrond mee over de financiën en komen in actie voor nieuwe subsidieaanvragen.
Wat als jij niet in een werkgroep zit en ook niet wil?
Geen enkel probleem! We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en geplande werkzaamheden op de Buurttuin. Dat doen we via de algemene appgroep en via deze website. Je kunt dan altijd zelf aangeven wat je wilt en kunt oppakken. 

💚

Wat is er inmiddels gedaan?
  • Van Cor mogen we 25 x 75 meter land gebruiken. Onlangs heeft hij voor ons de eerste 25 x 25 meter omheind met een schapenhek. Heel erg bedankt, Cor! 
  • De werkgroep Tuinontwerp en Beheer heeft er bewust voor gekozen om de Buurttuin in delen te realiseren. We gaan dus in eerste instantie aan de slag met 25 x 25 meter. Gerard en Tanja (die een opleiding volgt voor moestuinieren op grotere schaal) nemen voorlopig samen het voortouw in het maken van de indeling van de tuin. Ze hebben voor het eerste deel dan ook een tekening gemaakt (zie hieronder). Hierop zijn achttien zaaibedden ingetekend en een kruidentuin in de vorm van een lemniscaat. Ook is al een indeling gemaakt van de soorten gewassen. 
  • Hans Tadema heeft voor ons het stuk land van 25 x 25 meter gemaaid. Heel erg bedankt, Hans!
  • Op basis van dit ontwerp heeft Henk Deinum de eerste bedden gefreesd. Heel erg bedankt Henk!
  • Van mevrouw Gersjes mogen we de composthoop die op haar land ligt gratis komen ophalen. Bedankt, mevrouw Gersjes! We hebben de compost bekeken en het is echt zwart goud!
  • Yke Jelle heeft voor ons een prachtig logo ontworpen! Bedankt, Yke Jelle! Heb jij al gestemd? Dat kan nog via het bericht in de appgroep!!! Binnenkort volgt de uitslag!

💚

Wat zijn de vervolgstappen en hoe doe jij mee?

  • Biologisch, gezond en duurzaam. Dat zijn de sleutelwoorden waarmee het projectplan van de Buurttuin is opgesteld. Daarmee hebben we onze eerste subsidie ook binnengehaald. Op basis hiervan gaan we de Buurttuin verder realiseren. Daarbij kan iedereen bijdragen met zijn of haar eigen kennis. 
  • We laten ons hierbij ook inspireren door andere buurttuinen (Heeg, Warns, Sibrandabuorren, Lemmer). Zij werken allemaal vanuit de principes van de permacultuur. Hierbij staat het voeden van de bodem centraal. De bodemstructuur wordt niet aangetast. Binnen onze eigen Buurrtuin gaan we hiermee experimenteren:
  1. We dekken de gefreesde grond af met een laag (onbedrukt) karton.
  2. We maken dit karton nat.
  3. Daarna wordt het karton afgedekt met een dikke laag compost.
  4. Hierin zaaien en poten we wat op dit moment nog kan.
  5. We hebben 3 x 6 bedden. Per bed zaaien/poten we 1 gewasgroep: koolgewassen, bladgewassen, vruchtgewassen, wortelgewassen, aardappelen en peulgewassen.
  • Wekelijks volgt er een appbericht met de werkzaamheden die in de planning staan. Zo ben jij op de hoogte van wat er gaat gebeuren en kun je aangeven of je komt helpen. Ook hier geldt: heb je ideeën, aanvullingen: laat het ons weten via buurttuinsleatwikel@yahoo.com. De Buurttuin is van ons allemaal, dus denk mee!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten